Prag Rehberi
KAFKA’NIN YÜZ KULELİ KENTİ
Üzerinde ki sisi hiç eksik olmayan, her sokağı arnavut kaldırımlı; kulelerin, büyücülerin ve simyanın başkenti Prag. Efsaneye göre Slovenya ‘lı Prenses Libuse kocasına Vltava Nehri kenarında bir köy kurmasını emreder ve bu kentle ilgili güçlü öngörülerde bulunur. Avrupa’nın tam kalbinde kurulmuş olan bu kent Çekçe’de Praha (Prag) olarak bilinir ve asırlar boyunca Bohemya Krallığının başkentliğini yapar.
Prag şehrine ait bu güne kadar hazırlanmış en pratik ve bilgi verici gezi yazısı için lütfen yazımızın devamını okuyunuz.
İstanbul Prag Uçakla Kaç Saat Sürer?
İstanbul’dan 2 saat 40 dakika süren yolculuğumuz sonrasında Letiste Vaclava Havla Uluslararası Havaalanına indik.
Prag Şehir Merkezine Nasıl Ulaşırım ?
Prag Havaalanın da uçaktan indikten sonra otobüs (Bus) tabelalarını takip ederek dışarıda ki durakları bulmanız ve 119 nolu otobüse binmeniz gerekiyor. 119 nolu otobüsün son durağında indiğiniz yerde metro girişi var. Burası Metronun Yeşil hattının NADRAZİ VELESLAVİN durağı. Oteliniz Charles Köprüsü civarında ise STAROMESTSKA (5.durak) durağında inmeniz eğer Astronomik saat, yani eski kent meydanı civarında ise MUSTEK(6.durak) durağında inmeniz gerekiyor. PRAG METRO haritası için lütfen tıklayınız.
Prag Para Birimi Nedir?
Prag Avrupa Birliği ülkeleri arasında yer almasına karşın hala euroya geçmeyen ve kendi para birimini (ÇEK KORUNASI) kullanan nadir ülkelerden birisi. Bu yüzden Avrupa ülkeleri arasında hala ucuz sayılabilecek, korkmadan paranızı harcayabileceğiniz ve turistik açıdan en çok ziyaret edilen ülkeler arasında. Para bozdurmaya dair nette dolaşan onca hikayeyi Praglılar da duymuş olacak ki bizim girdiğimiz tüm döviz bürolarında camlarda kaç euroya kaç koruna verdikleri yazılıydı. Havaalanında para bozmak için çok acele etmeyin kişi sayınıza göre ortalama 20 euro sizi şehre götürmeye yeter hem kur düşük hemde fazla komisyon alıyorlar. Dikkat etmeniz gereken tek şey sokakta kesinlikle para bozdurmamanız gerektiği; çünkü çek korunasına çok benzer macar paralarını alıp dolandırılabilirsiniz. Şehir merkezinde genel olarak %3 komisyon alıyorlar ama astronomik saat civarında ki bir çok büroda komisyonsuz çalışan yerler var ana caddelerde değilde pasaj ve han içlerin de ki ofislerde bulabilirsiniz.
Prag’da Nereden Ne Alınır?
19. yy da Venedik’li Cam ustaların tüm sırlarını öğrenen Bohemya ustaları Cam işçiliğinde ve kristal üretiminde birinciliği elde eder ve Bohemya Kristallerinin ünü günümüze kadar gelir. Şehrin neredeyse her yerine yayılan Kristal ve Porselen dükkanları vitrinlerini izlemeye doyamayacağınız güzellikler sunmaktadır. Işığı kırma ve yansıtma oranının çok çok yüksek olduğu bu kristallerin içinde kurşun gibi katkı maddeleri yoğun şekilde bulunmaktadır. Oldukça çeşitli bir ürün yelpazesine sahip olan Prag Kristalleri hediye edeceğiniz yada kendiniz için düşünebileceğiniz güzel bir alternatif.
Bunun dışında tüm hediyelik eşya dükkanlarında boy boy satılan rengarenk kuklalar; çeşitlerine ve boylarına göre oldukça geniş bir fiyat aralığına sahip şekilde satılıyor.
Şehrin en büyük iki markası, bu şehirde doğan: Yazar Kafka ve Ressam Alfons Mucha. Kafka’ya ait kitaplar, ajandalar ve kupa bardaklar şehrin her köşesine yayılmış durumda. Ressam Alfons Mucha’ya ait Art Nouveau stilindeki reprodüksiyonlar, kartlar ve posterlerde bir diğer seçenek olarak karşımıza çıkıyor.
Alışveriş için Havelske Trziste (Havel’s Market) iyi bir alışveriş noktası. Burası eski kent meydanının arka tarafında bulunan bir sokak pazarı. Hediyelik eşya, magnet ve kukla alışverişlerinizi buradan yapabilirsiniz. Fiyatlar neredeyse tüm tezgahlarda konuşulmuş gibi birbirinin aynısı. Pazarlık yapmak çok faydalı değil çünkü çok küçük miktarlarda indirim yapıyorlar ve ağzınızı yorduğunuza değmiyor.
Neredeymiş bu şehrin en lüks mağazaları derseniz de; o zaman Pařížská Street tam sizin aradığınız yer. Paris caddesi olarak bilinen bu cadde de gösterişli evler ve lüks mağazalar bulunuyor. Bir çeşit Prag’ın Şanzelizesi diyebiliriz.
Prag’da Nerede Ne Yenir?
Prag yemek kültürü açısından çok çeşitliliğe sahip değil. Bu yüzden şehrin kendine has özel bir kaç lezzeti yerel restoranlarda sürekli bulunuyor. Patates, beyaz lahana, domuz ve ördek eti en çok tercih edilen yiyecekler. Özellikle Macaristan’a özgü olan Gulaş yemeği turistler tarafından en çok rağbet gören ve beğenilen yemeklerden birisi. Yerel restoranlar içinde kesinlikle tercih etmeniz gereken restoran önerimiz U MEDVİDKU.CZ. Prag şehrinin en iyi restoranlarından biri olan bu mekan aynı zamanda 1466 yılından beridir bira üretimi yapılan eski bir, bira fabrikası.
Prag şehrinde En İyi Ördek Nerede yenir? sorusunun cevabı da işte bu mekan . Kızarmış Ördek eti yanın da beyaz ekmek ve beyaz lahana salatasıyla servis ediliyor. Menü ve güncel fiyatlar için lütfen tıklayınız.
Şehirde Fastfood zincir restoranları çok yoğun değil zaten oralarda yemek yemenizi kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Özellikle İtalyan restoranlarını fiyat ve porsiyonlarının büyüklüğü yüzünden rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Bir kişi için söyleyeceğiniz pizzalarla iki kişi rahatlıkla doyabilirsiniz. Muhteşem taş fırınlarda yapılan incecik pizzalar benim Roma’da yediklerimden bile daha güzeldi.
Prag’da en iyi İtalyan restoranı önerimizin ilki; eski kent meydanı civarında bulunan Giovanni Pizzeria Ristorante. Güncel menüler ve fiyatlar için lütfen tıklayınız.
İkinci ve bizim muhteşem bulduğumuz hatta her fırsatta gidip gidip taş fırın pizzalarından bayılarak yediğimiz restoran önerimiz ise Pizza Canzone Restaurant. Oldukça uygun fiyatlı ve nefis yemeklere sahip olan bu mekan Charles Köprüsü civarında.
Şehirde özellikle Viyana- Budapeşte ve Prag turlarıyla gelen turistler için düzenlenen ORTAÇAĞ GECESİ eğlenceleri düzenleniyor. Bu yerel restoranların en eskilerinden ve programının iyi olanlarından birisi U PAVOUKA. Ortaçağ müzikleri ile çıkan dansçılar yanan mumlar eşliğinde dans ediyor ve güzel bir koreografiyle masaları geziyor. Tüm dekorasyonun yemek sunumlarının ve kostümlerin Ortaçağ dönemine uygun olarak hazırlandığı bu programlar oldukça beğeni topluyor. Menü, program ve güncel fiyatlar için lütfen tıklayınız. Ortalama 2,5 saatlik program, 5 çeşit yemek tatlı ve sınırsız içki kişi başı 120 tl civarında.
Genel olarak Restoranlar 22;30 ‘da kapanıyor bu yüzden yemek saatini geciktirmemekte fayda var.
Prag’da Nerede Ne İçilir ?
Prag Şehri; Bira çeşitliliği ve dünyaya nam salmış lezzeti konusunda oldukça çok seçeneğe sahip bir kenttir. Alkol oranı yüksek olmasına rağmen içimi son derece kolay olan bu biralar gerçekten sudan ucuzdur. Bu nedenledir ki her yemekte yada her susadığınızda suya para vereceğime bira içerim arkadaş mantığına kapılıp; sabahın onunda içmeye başlarsınız. 🙂
Bira dışında, özellikle kışın soğukta her köşebaşında servis edilen sıcak şarap gerçekten içinizi ısıtır ve tatilinize anlam katar.
Şehrin markalaşmış en önemli içeceği ise: BECHEROVKA adındaki, 32 çeşit baharattan oluşan karanfil ve tarçın tadının ağır bastığı bir çeşit likör. Tadını merak edenler için Jägermeister tarzı bir şey dersem belki açıklayıcı olabilirim.
Özellikle 500 yıllık bir birayı içmenin keyfine varmak için size önereceğimiz Prag’ın en gözde hatta mutlaka gidilesi mekanı U FLEKU. Yaklaşık 1499 dan beridir üretilip satılan bu siyaha yakın renkteki Çek Birası, oldukça lezzetlidir. Tarihi bira fabrikasının bir kısmı birahane, bir kısmı ise restoran olarak kullanılmaktadır. Ayrıca hafta sonları rezervasyonla katılabileceğiniz bir tür komedi show karışımı kabare sunulmaktadır. Videosunu izlemek için lütfen tıklayınız. Mekanın fotoğrafları ve güncel menü fiyatları için lütfen tıklayınız.
Prag Gece Hayatı ?
Prag Şehri; oldukça renkli ve eğlenceli barlara ve kulüplere sahip. Özellikle Çek kadınlarının güzelliği gerçekten dillere destan diyebiliriz. Gündüzleri son derece sakin bir kalabalığa sahip olan bu kent; gece olunca bambaşka bir şekle bürünüyor. Şehirde çok iyi Jazz müzik yapan barlar kadar, çılgın gösteriler sunan striptiz kulüplerde bulunuyor. Şimdiye kadar gezdiğimiz Avrupa Kentleri arasında hem ucuz olması hemde içinde turistik anlamda çok yer barındırmaması nedeniyle daha çok eğlence yada gurme turizmine yönelik bir kent diyebiliriz.
Şehre gelen turistlerin ilk uğradığı ve adı en çok duyulan mekan KARLOVY LAZNE. 15. YY dan kalma beş katlı bir binanın içinde hizmet veren bu kulübün her katında ayrı tarz müzik çalıyor. Mekana ait resimler ve güncel menü fiyatları için lütfen tıklayınız.
Dillere destan ve iyi müzik yapan bir diğer mekan M1 LOUNGE. Mekana ait resimler ve güncel menü fiyatları için lütfen tıklayınız.
Prag’da en iyi Jazz Müzik nerede dinlenir ? sorusunun cevabı bizim için Jazz and Blues Club Ungelt. Rolling Feet adlı bir müzik grubu çıkıyor ve solistlerinin sesi gerçekten kulaklarınızın pasını silecek türden. Ayrıca kulübün nefis kokteyllerinden denemeniz kesinlikle önerilir. Mekana ait resimler ve güncel menü fiyatları için lütfen tıklayınız.
Prag’a geldiniz hem eğleneyim, hemde bir kaçamak yapayım, şu Prag’ın güzel mi güzel kızlarını da yakından göreyim derseniz eğer sizin için önerimiz DARLING CABARET Burası hem strip bar, hemde muhteşem dans showların sergilendiği gösterişli bir kabare. Sırf erkekler gider diyede düşünmeyin sakın. İçerisi eşleriyle yada kız arkadaşlarıyla gelen bir sürü çiftle dolu. Masa dansından, direk dansına aklınıza gelen her şey var bu mekanda . İçeriye girdiğinizde bir alt kata kabere kısmına inmelisiniz asıl showlar ve gösteriler bu katta.
Prag Şehrine Yakın Gezi Rotaları Nerelerdir?
KUTNA HORA : Prag’a 70 km uzaklıktaki bu kasaba gidebileceğiniz en yakın günübirlik rotalardan birisi. Sedlec Kemik Kilisesi ile ün salmış bu kasaba 14. ve 15. yy da veba salgınından ya da savaşlardan ölen 40.000 insanın kafatası ve kemiklerinden dekore edilmiş. Kilise hakkında detaylı bilgi almak ve fotoğraflarını görmek için lütfen tıklayınız.

KARLOVY VARY : Dünyanın en ünlü kaplıca kentlerinden biri olan bu güzel şehir Prag’a yaklaşık iki saat mesafede bulunuyor. Büyük Budapeşte Oteli adlı filmde görünen devasa büyüklükte ve güzellikteki otel bu kentte bulunan Hotel İmperialdan esinlenilerek maket olarak yapılmış. Karlovy Vary deki otel gerçekten muhteşem bir görüntüye sahip . Otel hakkında bilgi almak ve fotoğraflarını görmek için lütfen tıklayınız. Vaktiniz varsa eğer özellikle bahar aylarında, bu rengarenk evlerin ve yeşilin her tonunun olduğu şehri Hotel İmperial’de kalarak gerçek bir keyfe dönüştürebilirsiniz.
CESKE BUDEJOVİCE : Prag’ın 140 km güneyinde bulunan tarihi 13. yy a kadar dayanan bir şehirdir. Dünyanın en geniş Orta Çağ meydanlarından birine sahiptir ve güneyinde Çek Cumhuriyeti’ nin ikinci en büyük şatosunun olduğu UNESCO’nun Dünya Mirası olarak kabul ettiği yerlerden biri olan CESKY KRUMLOV kasabası bulunmaktadır.
TREZİN NAZİ KAMPI: Bizim gitmeyi içimizin pek almadığı ama sırf buraları görmek için gelenlerin olduğunu bildiğim bir ölüm kampı burası. İnternetten görüntüleri ve yaşananlar ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Çok değil 70 sene önce yaşanan bu acılar insanın dehşete kapılmasına neden oluyor. Prag’dan yaklaşık bir saatlik bir mesafede bulunmaktadır.
BİRLİKTE YOL ALALIM****
PRAG GEZİLECEK YERLER YAZISI İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ.