Tayland/Bangkok Ulaşım
BANGKOK …
Eşimle birlikte gideceğimiz ilk yurt dışı gezimizi Tayland olarak planladık. Tayland olmasının elbette bir kaç önemli nedeni vardı. En önemlisi maceracı ruhumuz, muhteşem doğası ve tabi ki Uzak Doğu Kültürünün huzur veren hali.
Tayland Egzotik Tatil Ülkeleri içinde hesaplı tatil yapacağınız rotaların başında geliyor. Bozdurduğunuz 100$ sizi bir anlıkta olsa zengin hissettirmeye yetiyor da artıyor aslında. İyi bir tatil planının en önemli kısmı olan uçak bileti sorunu Tayland için biraz daha zor bir soruna dönüşüyor. 2015 yılı içerisinde THY 1 kişi gidiş -dönüş bilet fiyatı 2,500 TL civarı. Araştırdığımız tarihler arasında ki en iyi fiyatı Türkmenistan Hava Yollarının resmi bilet bayisi olan Obi Turizm’den bulduk. 1 kişi gidiş -dönüş bileti 2015 yılı içerisinde 615 DOLAR civarı. Yolculuk toplamda on buçuk saat sürüyor. Türkmenistan’ın başkenti Ashgabat’ta 4 saat aktarma oluyor bu yüzden uzun uçuş süresi sizi korkutmasın.
Tayland saati Türkiye’den 5 saat ileride ve para birimi Tayland Bahtı. Ortalama 1000 baht 65 TL civarı bir para oluyor . Ülkede trafik soldan akıyor ve prizler üç delikli olanlardan. Sokaklarda bunlar için aparat satılıyor.
Giderken yanınızda mutlaka götürmeniz gereken şeyler ; iyi not tutan bir sevgili ve pazarlık yapmayı seven bir arkadaş) 🙂 tabi ki bunlar benim sevgili eşimin ben Tayland gezisini yazarken bana hatırlatıp güldüğümüz detaylar (Bu bahsettiği ben oluyorum :). Şaka bir yana Tayland için yanınıza almanız gereken en önemli şey ilaç (alerji ilacı, bağırsak antiseptiği, ağrı kesici, kas gevşetici vs..) ve bir kaç anti bakteriyel ürün. Biz karı koca olarak öyle pekte hijyen takıntılı insanlar değiliz ama yinede çok farklı bir yeme içme kültürleri olduğu için bizi en çok bu konu endişelendirmişti. İçilen suyun kalitesinden de emin olamıyorsunuz, sürekli sokaklarda ki çeşmelerden su içiyorsunuz ve başınıza ne geleceğini hiç bilmiyorsunuz. Biz on gün kaldığımız gezimiz boyunca, sağlıkla ilgili hiç bir sorun yaşamadık hatta oraya gittiğimizde gördük ki eczaneler gece 24;00’a kadar açıkmış. Bu saydıklarım tedbir amaçlı yanınıza almanız gereken şeyler aslında.
Bangkok’ta iki adet uluslararası havaalanı bulunmaktadır. En çok kullanılan, Suvarnabhumi Uluslararası Havaalanı ülkenin en büyük havaalanıdır. Eski havaalanı olan Don Mueang Havaalanı ise şu dönemde genellikle iç hat seferleri için hizmet vermektedir. Suvarnabhumi havaalanı gördüğünüz en modern ve büyük havaalanları arasına girebilecek son derece gösterişli ve güzel bir yer. Ülkeye vizesiz girdiğimiz için uçakta verilen formu vize bölümüne doldurup teslim etmeniz gerekiyor. Ülkeden çıkış işlemleri içinde dönüş formunu size geri veriyorlar ve bunu kaybetmeden yanınızda geri getirmeniz gerekiyor.
Bavullarınızı alıp dış hatlar geliş terminaline inince sizi çok ağır bir yemek kokusu karşılıyor; bu koku benim beynimde, ilk uçağa binip hemen geri dönmeliyim hissi uyandırmıştı. Burnunuz bu değişik kokuya bir kaç saat sonra uyum sağlıyor ve tatilin ilk bir kaç gününden sonra farkına bile varmadığınız bir hal alıyor.
Ülkeye ayak bastığınızda bilmeniz gereken en önemli şey sokak alışverişlerinde, taksilerde ve tuktuklarda mutlaka pazarlık yapmanız gerektiği. Taksiye binmek için dış hatlar gidiş terminaline çıkmalısınız , böylelikle havaalanına yolcu getiren taksilerle daha uygun fiyata gitme şansı elde edebilirsiniz. Dışarı çıktığınızda bir çok renk taksi göreceksiniz bunlardan mavi ya da kırmızı renk olanlara binmelisiniz sarı ve yeşil olanlara değil.
Biz otel rezervasyonunu Booking.com sitesinden yaptık. Gezgin ve sırt çantalı turist olduğunuza inanıyorsanız eğer; şehrin kalbi olan Khaosan Road caddesinde kalmalısınız. Hayır ben biraz daha lüks ve standart üzeri bir tatil isterim diyorsanız Sukhumvit bölgesini tercih etmelisiniz. Bizim otelimiz Khaosan bölgesindeydi bu cadde Bangkoka gitmeden önce mutlaka izlemeniz gereken; Kumsal Filminin de başlangıç sahnesiydi. Havaalanından çıkınca pazarlık yaptığımız taksiye 350 baht ödedik taksici bizden 600 baht istemişti. Muhtemelen biz bunca pazarlığa rağmen fazla para ödemiş bile olabiliriz. Tayland’da sürekli kafanızdan bu soru işareti geçecek; acaba çok mu para ödüyorum, acaba daha fazla mı pazarlık yapmalıyım????
Eğer isterseniz havaalanından kalkan otobüs Express Bus servisi de var . Khaosan Road için Ae2 hattına binmeniz gerekiyor.
Tayland’a giderken dikkat edilmesi gereken bir konuda sigara yasağı. Ülkeye yanınızda 1 kartondan fazla sigara sokmak yasak . Ve bu konuda hassas davranıyorlar yakalananlar için cezai müeyyide uygulanıyor . Ülkede yaşayacağınız herhangi bir sıkıntı durumunda Türk konsolosluğunu arayabilirsiniz. Ulaşım ve telefon için gerekli adresleri aşağıya yazıyorum .
Tayland ‘ta ki Türk Konsolosluğu :
61-1, Soi Chat San, Sutthisan Road, Huay Kwang, 10310
Bangkok – Thailand
+66-2-355 54 86
+66-2-355 54 87
Sabahın erken saatinde ulaştığımız Khoasan Road caddesinde sokaklar bomboştu. Otele giriş ve check in işlemlerimizi tamamladıktan sonra kendimizi bu hiç bilmediğimiz şehrin sokaklarına bırakıverdik. Bizim Bangkok’ta olduğumuz tarih, Bangkok halkının çok önemsediği, Tayland Kraliçe’sinin Doğum Günü olan ve tüm ülkede anneler günü sayılan 12 Ağustos tarihiydi. Kraliçe’nin 80. yaş kutlaması yapılmasından dolayı her sene düzenlenene göre, daha coşkulu ve kapsamlı bir festival olduğunu öğrendik.
Şehri anlatmaya başlamadan önce Tayland için hayati derecede önem taşıyan bilgilerimi sizinle de paylaşmak istiyorum. Gelirinin en büyük çoğunluğunu turizmden kazanan ülke halkında, turistten fazla para alalım mantığı çok iyi yerleşmiş durumda.Madde madde nelere dikkat etmeniz gerektiğini yazacağım 🙂
- Yukarıda da bahsettiğim gibi kırmızı ve mavi renkteki taksilere binmelisiniz. Bunlar belirli şirketlerden kiralandığı için standartları daha yüksek diğer renkteki taksiler taksicilerin kendi araçları olduğu için standartları daha düşük olabiliyor. Bindiğiniz taksiciye önceden mutlaka taksimetreyi açmasını istediğinizi belirtin genelde taksimetreyi açmayıp sizinle yüksek fiyattan pazarlık yapıyorlar. Gideceğiniz yerle ilgili size otobandan daha çabuk gidebiliriz derlerse eğer; bunu kabul etmeyin otoban geçiş ücretlerini size ödetiyorlar. Sabah erken saatlerde ve akşam iş çıkış saatlerinde trafik son derece yoğun oluyor saatlerce trafikte bekleme ihtimaliniz çok yüksek bu yüzden raylı sistemi kullanmayı tercih edin.
- Tuktuklar : Ülke’de çokça bulunan 3 tekerlekli motorlu araçlardır. Özellikle bizim gibi turistlerin çok ilgisini çektiği için para kaptırma tuzaklarıyla doludur. Çok ihtiyacınız olmadığı sürece bunları fazla kullanmanızı önermiyorum. Siz gideceğiniz yere gittiğinizi düşünürken onlar bir anda sizi kendi anlaşmalırının olduğu mağazalardan içeri sokmaya çalışıyor. İlginizin dağılmasını kullanarak farkında olmadan alışveriş yapmanızı sağlıyorlar ve bu şekilde dükkan sahiplerinden gelen her müşteri başına para alıyorlar
- Tarihi ve kutsal mekanları gezerken yanınıza resmi üniformalarıyla yaklaşan insanları kesinlikle dikkate alıp dinlemeyin . Size gireceğiniz yerin kapalı olduğunu civardaki başka bir tapınağın açık olduğunu oraya sizi kolayca götürebileceğini gerekirse hemen bir tutuk çağırabileceğini anlatacaktır. Bu şekilde sizi bir tuktuka bindirdiklerinde sahibinden para alıyorlar. Gerçekten polis olmayan hiç kimseye inanmayın hatta mümkünse dinlemeyin.
Halkının %95’i budist olduğu için, gerçekten çok canlı ve değişik bir kültüre sahip. Sokaklar rengarenk tapınaklarla ve heykellerle süslü. Halkı çalışmaktan pekte hoşnut gözükmüyor, sokaklar evsiz ve yerlerde sürünen dilencilerle dolu. Acı dolu bir hayatın; varoluşun bir parçası olduğuna inanılıyor. Kafanızı çevirdiğiniz öbür yanda ise ülkede ki zenginliği ve gökdelenleri görüyorsunuz. Lüks ve sefalet iç içe yaşanıyor ve en ilginci kimse birbirini görmekten rahatsızlık duymuyor. İnsanlar son derece rahat ve sakin, acele etmek diye bir kavram yok gibi duruyor. Trafiğin en yoğun olduğu zamanlarda bile korna sesi duymuyorsunuz .
Hava genelde sıcak ve yağışlı . En serin döneminde bile hava sıcaklığı ortalama 20 derecenin altına zor iniyor. Haziran ve ekim ayları arası turizm sezonunun daha düşük olduğu Muson Yağmurlarının yağdığı dönem. Biz ağustos ayında giderken oldukça endişeliydik . Bazen yağmur 1-2 saat çok hızlı ve aralıksız yağıyor . Ülkede yaşayan halk ve turistler aslında bu duruma çok alışık. Bütün dükkanlarda naylon tek kullanımlık yağmurluklar satılıyor ve otel odalarında şemsiye bulunuyor. Bardaktan boşalırcasına yağan bu ani yağmurlardan sonra gökyüzü pırıl pırıl ve güneşli oluyor. Bu dönemler düşük sezon sayıldığı için fiyatlar açısından da daha uygun oluyor. Eylül ve Kasım ayları arasında yağan yağmurlar gerçekten yaşamı olumsuz etkileyecek hale dönüşüyormuş, bu dönemlerde tatil ayarlamamakta fayda var.
Bu ülkede sokak tezgahlarında 3-5 TL’ye karnınızı çok güzel doyurabiliyorsunuz. Dışarıda yemek bu kadar ucuz olduğu için evlerde de genelde yemek pişirilmiyormuş ve evlerin mutfakları yokmuş. Yemek saatlerinde tüm thai halkı çok yaygın olan sokak tezgahlarında yemeklerini yiyor. Yemek kültürlerinden ileri ki bölümde ayrıca bahsedeceğim.
Tayland’ın bizim ülkemizde de bilinen; hatta dünya genelinde adını popüler yapan ünü meşhur Tayland Gece Hayatı. Bu konuyu yazının ileri ki kısımlarında daha net anlatacağım; belkide haksızlığa uğrayan bu şehrin kötü şöhretini azıcıkta olsa düzeltebiliriz.
Şehir de dolaşırken tabelaları kesinlikle okuyamıyorsunuz Tayca dili son derece değişik bir alfabeye sahip. Bu durum oldukça sıkıntı verici ama halk turiste o kadar alışık ki yardım istediğiniz dilenci bile neredeyse ingilizce biliyor .
Şehrin tüm detaylarını öğrenmek için diğer bölümleri de okumalısınız 🙂
Taylanta giderken türkmenistan hava yollarıyla gidersek.türkmenistanda aktarma yaptığı zaman.türkmenistanfa transit vize gereklimi.öncedenmi transit vize almalıyız.nasıl oluyor.
Merhaba ;
Türkmenistan vize istemediği için Transit vize için herhangi bir işlem yapmıyorsunuz. Sadece uçakta bir form dağıtıyorlar onu doldurup Türkmenistan havayollarındaki transit vize masasına veriyorsunuz. Bunun bilgilendirmesini uçakta yapıyorlar.