“Yedigöller Çadır Kampı”
SONBAHARDA GİDİLECEK EN GÜZEL ROTA
Sonbaharın tüm renklerini görebileceğimiz bu günlerde doğayla baş başa vakit geçirip bolca resim çekebileceğiniz en güzel rotalardan birisidir Yedigöller.
Bolu’nun Mengen ilçesine bağlı olan bu ulusal park 1965 yılında Milli Parklar statüsüne alınmıştır. Geçen sene tamda Eylül ayının başlarında gittiğimiz ve biraz soğuk olmasına rağmen çadırda kamp yaptığımız tadı damağımızda kalan bir geziydi bu rota.
Milli Parklara bağlı olan bu kamp alanı bizim gibi kamp tutkunlarının yanı sıra birçok günübirlik gezgini de ağırlıyor bünyesinde.Bu kadar büyük ve cennetten bir köşe gibi görünen bu yer hem ulaşımın hala stabilize yollarla sağlanması hemde kamp alanının bakımsızlığıyla gerçekten içler acısı bir halde. Buradan sorumlu yerel yönetimlerin bu sorunları çözmek için hala ne beklediğini merak ediyor insan.
Heyelan sonucunda oluşan setler nedeniyle içinde volkanik yapıya sahip 7 adet göl bulunuyor. Bu göllerin arasını orada da göreceğiniz yürüyüş rotasıyla gezebilirsiniz.
Zengin peyzaj güzelliği ve yaban hayatını yakından izleyebilmeniz açısından büyüleyici bir güzellik sunmaktadır. Sonbaharda ağaçlar en etkileyici haliyle sarıya kırmızıya ve yeşil rengine boyanmaktadır. Medeniyete bu kadar yakın ama bir o kadar da uzak kalabilmiş nadir koruma alanlarından birisidir Yedigöller.
Göle ismini de veren Milli Park içerisinde BÜYÜKGÖL, SERİNGÖL, DERİNGÖL, NAZLIGÖL, KÜÇÜKGÖL, İNCEGÖL, SAZLIGÖL olarak 7 adet göl bulunmaktadır. Göllerin en büyüğü adından da anlayacağımız gibi Büyükgöldür.
Milli Parkın bir diğer önemli özelliği de Türkiye de ki ilk ALABALIK yetiştirme istasyonunun oluşudur. Her yıl Mayıs ve Eylül ayları arasında sportif olarak ücret karşılığı olta balıkçılığı yapılabilmektedir.
Biz ortalama üç saate yakın bir süre bu rotayı olabildiğince takip ederek, elbette kestirmeleri kullanarak yürüdük. Çünkü eğer detaylı gezmek isterseniz bu süre oldukça fazla sarkabilir. Gezdiğimiz alanlarda birbirinden farklı türde çok çeşitli ağaç ve bitki örtüsüyle karşılaştık. Yollarda çeşmeler ve bakmaya doyamayacağınız güzellikler sunan köprüler göreceksiniz. Sonbaharda gitmenizi mutlaka önerdiğim bu gezi rotasının güzelliğini ve size sunacağı büyüleyici duyguyu anlatabilmek gerçekten çok zor. Renkler, bastığınız toprağın ıslak ve nemli hissi,ağaçlara düşen çiğ taneleri ve en önemlisi göllere yansıyan ormanların, ağaçların titreşen yansıması …..

Biz çadırımızı tam da gölün yanına kurduk. Kamp alanında iç taraflara doğru dağcılık ve trekking klüpleriyle gelen bir çok kampçı vardı. Ne yazık ki kamp tuvaletleri oldukça az sayıda ve çok kirli. Kullanmak pekte mümkün değil. Bizim ailece gittiğimiz bu kampta 4 yaşında ki kızımızda bizimle birlikteydi. Eğer bizim gibi sonbaharda ailece kamp yapmayı tercih ediyorsanız mutlaka uyku tulumu götürmelisiniz. Hava kararmaya başladıktan sonra hissedeceğiniz, nem ve hava sıcaklığının oldukça düşmesi olacaktır. Kamp alanı başta da bahsettiğim gibi oldukça bakımsız ve karanlık. Giderken yanınızda mutlaka gerekli her türlü malzemeyi götürmelisiniz. (Kamp malzeme listesi yazısı için lütfen tıklayınız.)Kamp alanında alışveriş yapabileceğiniz hiçbir yer yok . Önceliğiniz kafa lambalarınız, yedek pilleriniz, varsa gerekli ilaçlarınız olmalı. Akşam oluşacak acil bir durumda ulaşım imkanının çok kısıtlı olmasından dolayı tüm alternatif çözümleri düşünmelisiniz. Tüm önlemleri aldıktan sonra yapacağınız tek şey akşam yakacağınız ateşin başında gece öten kuşları ve doğanın sesini dinleyip çayınızı yudumlamak olacaktır.
Bizim en keyif aldığımız kamp deneyimlerinden birisiydi Yedigöller kampı. Biz çıkmaya fırsat bulamadık ama içinde bulunan ve tüm gölleri tepeden izleyebileceğiniz KAPANKAYA manzara seyir terası oldukça güzel kadrajlar yakalamanızı sağlayacak ve izlemeye doyamayacağınız güzellikleri sunacak size. Bu seyir terasına çıkarken Karacak Anıt Ağacını , Pisagor Ağacını ve Geyik Üretme Tesisini de ziyaret etmeyi unutmayın sakın.
Çadır kampına yada günübirlik gitmeye karar vermeden önce hava ve yol durumunu mutlaka Milli Parklar Bölge Müdürlüğünden kontrol etmelisiniz. Dönem dönem heyelan nedeniyle yollarda ciddi sorunlar bulunmakta ve yollar kapatılmaktadır. Genel olarak Yedigöllere gitmek için kullanılan iki rota var. .Kışın Bolu-Yedigöller yolu kar yüzünden kapalı olduğundan dolayı ulaşım sadece Yeniçağa-Mengen-Yazıcık üzerinden yapılmaktadır. iSTANBULDAN GİDECEĞİNİZ ROTA YOLLARIN STABİLİZE YOL OLMASI NEDENİYLE ORTALAMA 4,5 – 5 SAAT ARASI SÜRECEKTİR.

Bazı yerler vardır hani, hakkında çokta konuşmaya gerek olmayan; yalnızca bakmak , bakıp görmek, görüp anlamak, anlayıp hissetmek yeterlidir.
Kim bilir en son ne zaman bunca yıldızla örtülüydü gökyüzü, kurbağalar; nasıl bu kadar hiç susmadan öterdi , ve karanlık nasıl bu kadar kör karanlıktı?
Kim bilir ne zaman !!!!
KAPADOKYA ÇADIR KAMPI YAZISINI OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ.
BİRLİKTE YOL ALALIM****